Teckningsskolan.se

Teckningsskolans lärare

Esbjörn Jorsäter har jobbat som lärare på Serietecknarskolan i Hofors, Serieskolan i Stockholm, Capital School of Multimedia, Vuxenskolan, Serieteket, Kulturskolan och på kurser i alla nordiska länder.
Han har tecknat för DN, Vår Bostad, Turist, Sting, Coopy Magasin, SIF-tidningen, Platsjournalen, Körsång, Maskinentrepenören m.m.

Har även gjort böckerna POFF! Lär dig teckna serier, som också blev en tv-programserie.

Teckna bok-serien som Esbjörn jobbar med har sålt i över en kvarts miljon exemplar och har samma pedagogiska grund som Teckningsskolan:
Teckna djur, Teckna ansikten, Teckna fantasy, Teckna manga, Teckna film, Teckna drakar, Teckna hästar, Teckna människor, Teckna det du ser och Teckna vilda djur. Dessa fungerar som referensböcker för teckningsskolan.com, men är inte obligatoriska.

Bokrecensioner

Av böckerna Teckna ansikten, teckna fantasy, teckna manga m.fl

”Om du gillar att teckna bör du absolut läsa den här boken. Henrik Sahlström och Esbjörn Jorsäter lär på ett enkelt och pedagogiskt sätt ut grunderna i hur man teckna ansikten. Här redogör för allt från skiss till färdigt porträtt.

Vid första anblicken kan boken med sina många bilder tyckas rörig men läser man texterna noga och samtidigt tittar på bilderna, så finns här mycket att lära. Beskrivninar och tips blandas med olika övningar.

I boken finns också ett kapital om hur du kan jobba med din bild i datorn. ”Texkna ansikten” är perfekt för dig som tycker det verkar kul med porträtt men aldrig riktig vågat testa att måla just det.”
– Ida Stark

”Det är en rolig och lättsam bok som helt naturlig domineras av serietecknarens behov av att skapa tydliga karaktärer, både onda och goda, roliga och ödestyngda.”
– Birger Erikssom. Dala-Demokraten

”I en mängd lekfulla uppgifter visar författaren hur man kan avdramatisera tecknandet på olika sätt.
Genom att klippa sönder bilder av olika ansikten och sedan foga samman delar ifrån dessa, kan man skapa nya porträtt. Porträtten kan tecknas upp och ner eller genom att man enbart tittar i spegeln (inte på pappret) när man gör självporträtt; detta är några idéer att få en mer avslappnad attityd till skapandet.

Hur ser ansiktens proportioner ut? Vad är skillnaden på en mans och kvinnas ansikte? Hur får man i ögon och hår? Hur markerar man ålder och skuggor? Detta och mycket mera får läsaren tips om i mycket instruktiva bilder och lustfyllda exempel, utmärkta att använda hemma eller i en skolsituation från skolår 4 och uppåt.

En rolig och fantasieggande bok att sätta i händerna på både barn och vuxna. ”
– Christina Wedenmark. BTJ

”…Boken har ett intressant och lätttillgängligt upplägg. Genom att boken berättar en historia som illustreras blir den dubbelt kul att läsa. Stor vikt läggs vid själva händelseförloppet, alla de olika element som bygger upp en spännande historia och tips om var man kan hitta förebilder och inspirationskällor.
På ett mycket enkelt och tydligt sätt förklaras såväl i text och bild hur man går till väga med själva tecknandet. Vikten av att först rita streckgubbar och sedan fylla ut formerna, att tänka på kroppshållnigen och ansiktsuttryck betonas.

Särskilt fascinerande är det att se hur en bild med samma figuration kan få ett helt annat dramatiskt innehåll genom att bildvinkeln förändras. Teckna fantasy är en mycket instruktiv och bra handbok för alla teckningsentusiastiska ungdomar.”
– Kerstin Hagstrand-Velicu. Bibliotekstjänst

”Steg för steg får man här lära sig att teckna ansikten, vilket är av central betydelse när man ska avbilda människor. Boken är pedagogiskt uppbyggd med stegrad svårighetsgrad ju längre fram man kommer.

Inledningsvis är det enkla ballonger med prickar och streck för olika känslouttryck som blir till ansikten. Sedan behandlas ansiktets olika delar och proportioner, följt av olikheter beronde på kön och ålder. Att rita karikatyrer gås också igenom. Boken är lättläst och lättfattlig.

Boken lämpar sig från 11 år och uppåt, men även den vuxna finner här mycket matnyttigt. Inom bildundervisningen kan boken användas. ”
– Johan Karlsson. BTJ

lararbocker

”I boken finns värdefulla tips hur man övervinner rädsla och hämningar och lär sig jaktta motivet och träna upp sin skicklighet.”
– Britt Jakobsson. Barnbokskrönikör

”Teckna ansikten är en instruktionsbok till den som gärna vill lära sig lite trix när man tecknar.
Jag har sett flera sådana här böcker och trots att jag är mycket intresserad av att teckna har jag aldrig ork at ta till mig tipsen. Jag har lagt bort böckerna för att få misslyckas i fred för att sedan känna mig duktig när jag själv hitta lösningen.

Den här boken skiljer sig dock något från övriga ”teckningsinstruktioner”. Den har intressant innehåll med fakta, funderingar, exempel och egna missslyckanden. Den är mycket pedagogisk. Boken gav mig kanske inte så mycket inspiration eller oupptäckt fakta men den gav mig påminnelser och några råd.
Jag tycker den är mycket bra och jag tror den kan vara ett mycket bra val av den som verkligen vill utvecklas snabbt. För mig är det fortfarande svårt att tjuvkika. Jag håller mig till mina truliga försök, men jag tror att den för många andra kan vara mycket givande.

Esbjörn Jorsäter är serieskapare, illustratör och lärare i bildberättande. Henrik Sahlström är hans gamla elev och de har tillsammans tecknat materialet till ”Teckna ansikten”. Det är en bra ton i texten och den flyter på lätt. Sen gör det givetvis mycket att det är så mycket bildexempel. Jag tror att detta kan vara en mycket bra presentbok till den som är från tio år och uppåt och intresserad av att teckna och teknikerna som kommer med det.

Det handlar både om verklighetstrogna bilder och karikatyrer så jag gissar att den kan komma till nytta på flera olika sätt. Man går inte efter en mall utan ger istället möjligheter. Det är ganska mycket mått och grunder i teckning vilket är mycket bra.”
– Linn Nyström Bennich, 16 år